Plytvanie Ženevami? Slovenská realita.

16.05.2018 15:02

Ženevy nazývame slangovo frekvencie ktoré boli medzinárodne skoordinované na konferencii v Ženeve. V skratke sa označujú tiež GE a rok, napríklad GE-84. Skoro všetky výkonné frekvencie v FM pásme pochádzajú z roku 1984. Vysoký výkon a dobrá kóta mali zaručovať aj dobré pokrytie veľkej časti územia. Bohužial, kvôli rôznym blokovaniam najmä zo strany letcov niektoré frekvencie hlavne nad 106,0 MHz nebolo možné zrealizovať plným výkonom, či na určenej kóte.

Medzi takéto "priškrtené" frekvencie môžme zaradiť naprkíklad 106,6 MHz Kamzík, ktorá mala v minulosti výkon 3 kW, no dnes už vysiela plným výkonom 10 kW, 106,9 MHz Krížava 3 kW, no najhoršie dopadli frekvencie 107,3 MHz Kráľova hoľa 30 kW, ktorá skončila na kóte Dubina nad obcou Hranovnica s výkonom 2 kW a 107,1 Stebnícka Magura 10 kW, ktorú sám vysielateľ premiestnil na kótu Mihaľov, kde nedosahuje ani polovicu pokrytého územia, vzhľadom na pôvodný stav. Reakcia Regulačného úradu, na také premiestnenie Ženevy na nízku kótu je: "Ak by to chcel niekto napr. stiahnuť do doliny, tak odporúčame, aby si našiel na taký účel inú frekvenciu.”

Na otázku prečo to v prípade tejto frekvencie úrad povolil úrad odpovedá: 

"RÚ tento presun nepovolil, bolo to vykonané/povolené za čias nášho predchodcu (ktorým bol Telekomunikačný úrad SR) niekedy okolo roku 2010 na základe žiadosti. Za zrušenú organizáciu sa vyjadrovať nemôžem a detaily bohužiaľ ani nepoznám."

Nechám na každom aby si o týchto veciach urobil svoju mienku. Nezabúdajme, že frekvenčné spektrum je národné bohatstvo každej krajiny.

Za Regulačný úrad sa vyjadril tlačový hovorca Ing. Roman Vavro.