Aj to bol rok 2018

28.12.2018 12:03

Zhrnutie podstatných udalostí za uplynulý rok.



FM:


Anténa Rock pokryla oblasti, kde nebol možný ani jej diaľkový príjem. V Jarnom licenčnom konaní 2018 získala frekvencie 89,0 MHz Rožňava a 95,9 MHz Snina, ktorých sa dobrovoľne vzdalo Rádio Kiss. Towercom tieto frekvencia rozvysielal v priebehu septembra 2018. Rada pre vysielanie a retranzmisiu Anténe Rock v Jesennom licenčnom konaní predĺžila licenciu.


Koncom mája 2018 sa objavila informácia, že zaniká Rádio Aktual, ktoré malo veľké ambície, no bolo tu veľmi krátko. 01. 06. 2018 začalo na frekvenciách Rádia Aktual vysielať Jazz FM, neskôr ešte degradovali kvalitu zvuku. Dodnes na ňom nie je moderované vysielanie, iba slučka jazzovej hudby.


Rada pre vysielanie a retranzmisiu udelila novú licenciu Rádiu Šírava, ktoré doteraz fungovalo iba ako internetové. Netrvalo dlho a frekvencia 89,7 MHz bola v Michalovciach rozvysielaná. Rádio vysiela hudobnú slučku, no v jeseni 2018 sa objavilo večerné moderované vysielanie v podobe pesničiek na želanie.


Na frekvenciách po Class FM začalo v Maďarsku vysielať Retro Rádió.


Poľské rádio Złote Przeboje spustilo frekvenciu 103,6 MHz Góra Jawor, ktorá má presah aj na Slovensko.




TV:



Vznikol platený DVB-T2 balík Plustelka Viac, ktorý postupne Avis rozšíril do viacerých regiónov Slovenska. Vzhľadom k tomu sa konalo aj veľké prelaďovanie lokálnych multiplexov Avisu.


Michalovský operátor GeCom rozšíril svoju ponuku plateného DVB-T do Košíc.


Česko spustilo verejnoprávny DVB-T2 HEVC multiplex so všetkymi programami Českej televízie v HD kvalite.


Ukrajina po dlhoročnom odklade v auguste 2018 vypla analógové vysielanie. Tým pádom nastala aj na Slovensku skutočná analógová tma.


Poľsko tesne pred Vianocami rozšírilo MUX8 o TVP Sport HD a TVP Rozrywka.




DAB+



Na Slovensku nastala veľká stagnácia, ba až zmenšenie testovacieho pokrytia. 10C Zobor bol a je dlhšiu dobu mimo prevádzky.


Poľské Radio Bielsko spustilo z kóty Szyndzielnia lokálny multiplex na 5B.